Kratom

En plante i kaffefamilien fra Sørøst-Asia som er brukt i flere hundre år i for å lindre smerte, øke energinivået og forbedre humøret.

I1839 oppdaget den nederlandske botanisten Pieter Willem Korthals kratom på sine reiser i asia. Planten ble identifisert som Mitragyna Speciosa.

Tradisjonelt er bladene tygget av arbeidere for å øke energinivå, sexlyst og apetitt samt dempe smerter. Mange sammenligner det med kaffe og plantene er faktisk beslektet i art.
Effekten kan være stimulerende ved lav dose eller sedativ ved høy dose. Høye doser kan gi en følelse av eufori, men øker samtidig betraktelig risikoen for kvalme og ubehag.

Allerede i 1895 ble det dokumentert hvordan de innfødte benyttet seg av planten for å hjelpe mennesker ut av opiumsavhengighet.
Kratom vokser i store deler av Sørøst-Asia. I Thailand er planten hovedsakelig kultivert for menneskebruk, men den vokser vilt i deler av Malaysia, Indonesia samt i mindre grad i Papua Ny-Guinea, Filippinene og Myanmar.
Fillipinene
Papua Ny-Guinea
Malaysia
Indonesia
Indonesia
Indonesia
Malaysia
Thailand
Vietnam
Borneo
Kalimantan
Thailand
Myanmar
(Burma)
Kambodsja
Hvor vokser kratom?
Kratom
Kaffe
Botanisk navn: Mitragyna speciosa

Plantefamilie: Rubiaceae

Utbredelse: Sør-øst Asia

Anvendte plantedeler: Blader

Aktive virkestoffer: Mitragynine,
7-hydroxymitragynine

Effekt: Stimulerende, humørløftende, angstdempende og smertestillende /sederende (i høye doser)
Botanisk navn: Coffea arabica

Plantefamilie: Rubiaceae

Utbredelse: Afrika, sør-asia og sør-amerika

Anvendte plantedeler: Frø (også kalt bønner)

Aktive virkestoffer: Koffein, teobromin og teophyllin

Effekt: Stimulerende, avførende, humørløftende, angstfremkallende (i høye doser)
For fokus bruker man vanligvis 1-3g tørket kratom. Mange rapporterer en merkbar og behagelig økning i energi og fokus. I disse dosene er effektene mest sammenlignbare med kaffe.
Kratom kan være veldig effektiv mot smerter, men doseringene vil variere fra person til person. Daglig bruk vil føre til toleranse så det anbefales å ikke dosere mer enn nødvendig.
I svært høye doser påvirker virkestoffene i kratom opioidreseptorene i hjernen. Mange rapporterer at det er mulig å trappe ned på sterke opioder uten å få kraftige abstinenser.
Moderne bruk
Kratom var relativt ukjent i vesten for bare et par år siden. Men takket være internett og det globale markedet er kratom nå tilgjengelig i store deler av verden. Men hvorfor bruker man kratom?
Smertelindring
Nedtrapping
Fokus
Hvordan tilbereder man kratom?
Det vanligste er å kjøpe ferdig tørket og pulverisert kratom. Dette egner seg godt til å lage te av eller blande i annen flytende drikke. Dette er en effektiv, enkel og tradisjonell måte å innta planten på.
Noen synes smaken av kratom er bitter og foretrekker å innta pulverisert kratom i kapselform. Dosene på kratom er relativt høye i form av volum så man må gjerne innta 2-10 kapsler eller mer for å få effekt.
Den tradisjonelle måten å innta kratom på er i form av ferske blader som tygges og spyttes ut. Dette er mindre utbredt i dag på grunn av utordringene ved å transportere som ferskvare.
Vanlige spørsmål

Slipp kratom fri!

Hjelp oss i kampen mot et utdatert lovverk ved å signere vår underskriftskampanje.
Underskriften din blir ikke offentliggjort. Underskrifts-listen vil bli oversendt Statens Legemiddelverk.
Målet er å få Statens Legemiddelverk til å reklassifisere planten fra et "reseptpliktig legemiddel" til "legemiddel". Denne lille endringen vil tillate privatpersoner å importere planten uten strafferettslige konsekvenser.

Neste steg blir å rydde opp i regelverket rundt ordningen legemiddelverket har skapt med å klassifisere planter som reseptpliktige uten å gi leger noen mulighet til å forskrive dem.